De COVID-19 crisis zal een gevoelig effect hebben op cultuur en erfgoed, daar is iedereen van overtuigd. De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw opende op zijn website een dossier over het effect dat het Corona-virus zal hebben op behoud en ontsluiting van industrieel en technisch erfgoed, en op de vooral kleine verenigingen en vrijwilligers die zich voor dit erfgoed inzetten.
In het dossier probeert VVIA een overzicht te geven van hoe het er in Vlaanderen en in Europa aan toe gaat. Het beeld is niet schitterend.
Het is duidelijk dat kleine erfgoedbeherende organisaties het ergst getroffen zullen worden. Hun intiatieven berusten op het werk van vrijwilligers, terwijl ze door zelf-gegenereerde inkomsten moeten overleven.
Op dit ogenblik (Paasvakantie en start van het seizoen) zijn alle inkomsten uit tickets, geleide bezoeken, verkoop van souvenirs in de shop, drankjes en hapjes in de eigen herberg,... al weggevallen. Vrees bestaat dat de omzet zal wegvallen of laag blijven tot na de zomermaanden. In sommige organisaties verwacht men een minderinkomst van 75% over 2020.
De kosten blijven.
Ook uit andere landen komt de boodschap dat het precies de vrijwilligersinitiatieven zullen zijn, die de weerslag van COVID-19 zwaarder voelen dan de grote gesubsidieerde en de overheidsinstellingen. Toch worden er weinig of geen maatregelen aangekondigd om hen een reddingsboei toe te gooien.
In het samengestelde dossier worden verwezen naar initiatieven in Vlaanderen, maar ook naar Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Europese Unie. Het levert alvast geen optimistisch toekomstbeeld op.
Wanneer de dynamische en gediversifieerde erfgoedorganisaties noodgedwongen het bijltje moeten neerleggen, zal dit niet alleen een verarming van het erfgoedlandschap betekenen, maar wordt ook gevreesd voor een terugval van het aantal erfgoedvrijwilligers.
In de tekst lanceert VVIA een eerste reeks ideeën voor eenvoudige en niet dure maatregelen, die kunnen bijdragen tot redding van de sector.